Què tenir en compte abans de llogar un habitatge?

Facebook
Twitter
LinkedIn

T’estàs plantejant llogar un immoble? Avui t’expliquem tot el que has de saber abans de fer-ho, tant si ets propietari com si ets inquilí!

A l’hora de llogar un pis, és important tenir en compte tots els factors per a prendre la millor decisió i no trobar-se sorpreses pel camí. Per això, és tan important, tant per a inquilins com per a propietaris, conèixer les pautes a seguir en el procés.

Així que comencem amb tot el que cal tenir en compte si ets la persona que vol llogar un nou habitatge!

Què haig de tenir en compte com a inquilí a l’hora de llogar un habitatge? 

Si estàs pensant llogar una nova llar, el primer que cal plantejar-se és com t’agradaria que fos el teu habitatge: en quina ubicació t’agradaria viure, quantes habitacions necessites, si ho vols moblar la teva o que ja vingui amoblat..I d’altra banda, pensa a fer una llista de tot el que cal revisar una vegada trobat el pis dels teus somnis (Ex: Que no tingui humitats, que no hi hagi fallades tècniques, la pintura, el funcionament dels electrodomèstics..) Ja que seria una fallada molt gran, adonar-se que el pis no està en bon estat una vegada ja està llogat.

Una altra cosa a tenir en compte és el preu: recorda que la renda de lloguer que paguis, no hauria de superar el 35% dels teus ingressos mensuals. Encara que si que és veritat que en grans ciutats, a vegades és impossible. Encara així, planteja’t si et val la pena pagar més del que et pots permetre per a viure on vols viure.

Una vegada trobat la teva nova llar, serà l’hora de signar el contracte, el qual és molt important llegir una vegada i una altra per a no trobar-nos amb sorpreses en el futur.

I fins aquí tot el que hauries de tenir en compte a l’hora de llogar la teva nova llar!

 

Així que passem el torn als arrendataris:

Què haig de tenir en compte com a arrendador a l’hora de llogar un habitatge? 

Deixar el teu pis en mans d’un desconegut, sempre es fa difícil. Però amb una bona organització i amb unes pautes establertes, es fa una tasca més fàcil.

Per a donar amb l’inquilí adequat, una estratègia òptima és posar el lloguer a preu de mercat, per a poder tenir diversos possibles inquilins i així, més per a triar. Una vegada que diverses persones s’interessin en el pis, sol·licita dades sobre la solvència i estabilitat d’ingressos del futur inquilí, per a poder veure si encaixa en el teu perfil. Com a orientació que et pot ajudar, el preu del lloguer, no ha de superar, com dèiem, el 35% dels ingressos mensuals. Ja que si ho supera, poden haver-hi problemes per a pagar cada mensualitat en el futur.

Una vegada comprovat que és un inquilí solvent que pot fer-se càrrec de la renda del lloguer sense problemes, entra en joc una altra variable: La connexió. És important tenir una bona sintonia amb el possible inquilí, ja que li confiaràs el teu pis i estareu en contacte durant un període de temps. Si donis del primer moment, no et desperta bones vibres i creus que podreu tenir problemes pel caràcter o la manera de pensar, és millor deixar-lo anar, ja que sinó, en el futur, poden haver-hi malentesos.

Encara així, tampoc fa falta ser molt meticulós, l’important és ser pedagògic en les converses, perquè quedi clar des del primer moment quin és el tracte: qui s’encarrega de quin i com són les clàusules.

Una vegada trobada la persona perfecta serà el moment de fer l’inventari, on hauràs d’especificar el contingut del pis: L’estat del material, què hi ha en cada habitació..Perquè així, quan es vagi l’inquilí, pots comprovar si falta alguna cosa o alguna cosa ha estat mal conservat, i poder-ho restar de la fiança o protegir-se a l’hora de pagar reparacions que no et pertoquen.

El següent pas ja serà signar el contracte i gaudir d’aquesta nova relació d’arrendatari i inquilí!

Si tens més dubtes sobre el lloguer d’un immoble, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres!