Per què és tan important el certificat d’eficiència energètica?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Si estàs pensant a vendre o llogar la teva casa, necessitaràs el certificat d’eficiència energètica, per la qual cosa avui t’explicarem tot el que necessites saber sobre ell: Què és, per a què serveixen i com aconseguir-ho de la manera més ràpida i fàcil. Al contrari, si no ho aconsegueixes abans de publicar el teu immoble en un portal immobiliari o a l’hora de formalitzar la venda o el lloguer del teu immoble: Poden multar-te!

Així que començarem pel primer:

Què és el certificat d’eficiència energètica?

Consisteix en un document oficial redactat per un tècnic professional en l’àmbit. Aquest certificat d’eficiència energètica inclou la informació objectiva sobre les característiques energètiques de la teva immoble. S’elabora amb un càlcul del consum energètic que cada immoble necessita durant un any. En aquest càlcul es calcula la producció d’aigua calenta, calefacció, il·luminació, ventilació i refrigeració. També pot tenir en compte altres variants com els materials de l’exterior, el tipus de finestres o el sistema de climatització. Això pot variar depenent de les característiques de cada casa.

Aquest certificat compta amb notes en forma de lletres, que van de la A a la G, sent l’A la més eficient energèticament i la G la menys eficient. Així doncs, és una forma més ràpida i fàcil d’entendre la seva despesa energètica.

Ara que ja t’hem explicat en què consisteix, respondrem a les preguntes més freqüents sobre aquest certificat.

Com aconseguir el certificat d’eficiència energètica?

La veritat és que és un procés molt ràpid i simple, ja que només hi ha dos passos a seguir:

  • Buscar un tècnic certificador autoritzat: Una vegada localitzat aquest tècnic, simplement has de demanar-li cita perquè visiti la teva casa i pugui fer el certificat d’eficiència energètica. Una vegada feta la visita, se’t lliurarà un dossier on s’inclouran totes les característiques de l’immoble, sobre el tema, i també hi haurà les recomanacions per a millorar la qualificació energètica.
  • Registrar el certificat: El següent, i últim pas, és lliurar aquest document a l’organisme competent de la teva Comunitat Autònoma. Una vegada ho revisin i mirin que tot estigui correcte, se’t donarà l’etiqueta energètica oficial, amb la qual ja podràs procedir a promocionar el teu pis, vendre’l o llogar-lo.

Quant val tenir el certificat d’eficiència energètica?

És molt complicat donar un preu exacte, ja que cada professional té diferents preus. Així i tot, normalment depèn de diverses variants com la ubicació de l’immoble, la seva superfície en metres quadrats o el tipus d’immoble. També hi ha professionals que ofereixen fer també el registre d’aquest, que és el segon pas, per la qual cosa també dependrà de les prestacions que decideixis contractar.

Per a què serveix el certificat d’eficiència energètica?

Si et poses en el lloc del comprador, comprendràs que aquesta informació és molt valuosa, ja que ajuda a preveure les despeses de l’habitatge. També és un pas endavant per a apostar per la sostenibilitat, ja que aquest certificat permet detectar aquells habitatges que tenen alta despesa energètica, per la qual cosa les que ho tenen menor destaquen, i així, es promouen per sobre de les que tenen una alta despesa.

És sempre obligatori tenir el certificat energètic?

Aquesta és una de les preguntes més freqüents i en la majoria dels casos la resposta és: Sí! Així i tot hi ha diverses excepcions, les quals us exposem a continuació:

  • Edificis i monuments protegits oficialment
  • Edificis de culte i religiosos
  • Edificis que per les seves circumstàncies han d’estar oberts
  • Edificis amb una superfície útil menor a 50 metres quadrats.
  • Tallers o immobles agraris no destinats a l’ús residencial
  • Construccions provisionals que tinguin menys de 2 anys donis de la seva construcció.
  • Edificis, o part d’ells, que s’utilitzin menys de 4 mesos a l’any i que el seu consum d’energia sigui inferior al 25% previst per la seva utilització normal.

Com podeu veure, són molt poques les possibilitats de no haver de demanar aquest certificat, per la qual cosa si heu de formalitzar una venda o lloguer, o deixar el teu immoble en mans d’una immobiliària, us tocarà demanar-lo.

I fins aquí tota la informació sobre el certificat energètic! Esperem que us hagi servit, i per a qualsevol pregunta: Som aquí!